Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - 1 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ



Πέμπτη, 25 Αυγούστου · 9:00 μ.μ. - 11:30 μ.μ.


Παναθηναϊκό Στάδιο - Καλλιμάρμαρο

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Το Θέαμα «Προμηθέας » αναφέρεται στο γνωστό μύθο. Ο Προμηθέας κλέβει τον κεραυνό από τον Δία και τον χαρίζει στους ανθρώπους. Η διαμάχη με την εξουσία των θεών καταλήγει με την ήττα των ανθρώπων και των Τιτάνων. Ο Προμηθέας καταδικάζεται και καρφώνεται στις κορφές του Καυκάσου. Ένα όρνιο του τρώει ολονυχτίς το συκώτι και το πρωί αυτό αναπλάθεται. Μετά από χίλια χρόνια θα ελευθερωθεί από τον Ηρακλή.
Για το θέαμα χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη «Προμηθέας Πυρφόρος» και «Προμηθέας Λυόμενος», του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» και του Ευριπίδη «Βάκχες». Τα κείμενα αποδίδονται στα νέα και αρχαία ελληνικά. Ο μύθος χρησιμοποιείται ως αφορμή, με ένα σχετικά ελεύθερο τρόπο. Ο στόχος του θεάματος δεν είναι ακριβώς η σκηνική μεταφορά του μύθου, αλλά η χρήση, η αφήγηση ενός παγκόσμιου και διαχρονικού μύθου, μέσω ενός ιδιότυπου θεατρικού είδους, όχι εντός του κλασικού θεατρικού χώρου, αλλά μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης.
Το περιβάλλον της πόλης στο Θέατρο Δρόμου παίζει έναν καθοριστικό ρόλο. Ο ηθοποιός οικειοποιείται και μεταμορφώνει το μη θεατρικό χώρο σε χώρο θεατρικής δράσης. Ο μύθος αποκτά άμεση σχέση με το περιβάλλον. Η δομή της πόλης, απόρροια της δράσης και του αγώνα του ανθρώπου. Και ο άνθρωπος δεσμώτης του χώρου που ο ίδιος οικοδόμησε.
Η παράσταση, πέρα από τις τεχνικές του Θεάτρου Δρόμου που χρησιμοποιεί στοχεύει παράλληλα και σε μια σύνθεση τεχνών και άλλων μορφών έκφρασης. Το σκηνικό αποτελείται από μια κατασκευή η οποία φλέγεται, υπογραμμίζοντας την μεγαλειώδη πτώση του Προμηθέα. Η λύτρωση, η ανάσταση του Προμηθέα-ανθρώπου, έρχεται μέσα από την μετάληψη του ίδιου του Διονύσου σε μία οργιαστική βακχική τελετουργία.

Παρουσιάστηκε: Φεστιβάλ Δημήτρια - Θεσσαλονίκη 1999, Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου - Fringe 2002, Ολυμπιάδα Αθήνα 2004 , International Festival for Experimental theatre - Cairo 2004, 31ο Φεστιβάλ των Εθνών - Κίνα 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάποτε άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία αυτής της χώρας.. λέμε τώρα..
Κάποτε άνθρωποι κατεστρεψαν την ελληνική γλώσσα.... θα λένε αργότερα!!!!

ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ - ΓΡΑΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΧΙ ΓΚΡΙΚΛΙΣ

τα ΓΚΡΙΚΛΙΣ ειναι η καταστροφή της ελληνικής γλώσσας