Η έξοδος από την κρίση θα αργήσει να έρθει για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η ανεργία του χρόνου θα εκτοξευθεί στο 18,5% από 16,5% φέτος, ενώ το χρέος θα φτάσει στο 189,1% του ΑΕΠ του χρόνου και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με αποτέλεσμα το 2015 να φτάσει στα φετινά επίπεδα (165,6%). Μάλιστα, η Ελλάδα φέτος είναι η τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες....
δανειακές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ της στον κόσμο, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας (PSI).
Την ίδια ώρα η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 5% (αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος έχει ανεβάσει την προβλεπόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 5,5%) και το 2012 θα υποχωρήσει στο 2%, ενώ το 2015 η ανάπτυξη θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς 3,3%. Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 8% του ΑΕΠ (αντί 7,6% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος) και θα πέσει του χρόνου στο 6,9% του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται πως υπάρχει στο ζήτημα της ανεργίας.
Οι επιπτώσεις της ύφεσης αναμένεται να γίνουν εντονότερες το 2012, οπότε το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 18,5% από 16,5% που προβλέπει ότι θα φτάσει φέτος. Η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας δείχνει ότι το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται επί της ουσίας πως δεν έχει σχεδιαστεί κάποιο πρόγραμμα δραστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Πέραν της ανεργίας, αξίζει να σημειωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και το χρέος. Φέτος η Ελλάδα θα χρειαστεί το 23,7% του ΑΕΠ της (περίπου 53,3 δισ. ευρώ) για να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν και το έλλειμμά της. Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως των χωρών με τις μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης ως προς το ΑΕΠ τους για φέτος. Πρώτη είναι η Ιαπωνία με 57,8% του ΑΕΠ της και μετά έρχονται οι ΗΠΑ με 27,3% του ΑΕΠ τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στόχοι του PSI θα επιτευχθούν -δηλαδή ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει στο 90% αναφορικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων- τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πέσουν το 2012 στο 16,5% και το 2013 στο 14,9%. Πάντως, η εξέλιξη του δημοσίου χρέους προκαλεί απογοήτευση, αφού από 165,6% του ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί στο 189,1% του ΑΕΠ του χρόνου και θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να ξαναβρεθεί στα επίπεδα του 2011. Οι προβλέψεις του Ταμείου δείχνουν ότι στα επίπεδα του 165,1% του ΑΕΠ θα βρεθεί και πάλι το χρέος το 2015.
Η μοναδική θετική εκτίμηση του Ταμείου είναι για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός φέτος θα υποχωρήσει στο 2,9% και το 2012 στο 1%, ενώ καλά είναι και τα μηνύματα αναφορικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το 2011 το ισοζύγιο θα ανέλθει στο 8,4% του ΑΕΠ και το 2012 στο 6,7% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δείχνει πως αναμένεται βελτίωση των εξαγωγών και πιθανή μείωση των εισαγωγών.
http://planet-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_7470.html#more
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάποτε άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία αυτής της χώρας.. λέμε τώρα..
Κάποτε άνθρωποι κατεστρεψαν την ελληνική γλώσσα.... θα λένε αργότερα!!!!
ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ - ΓΡΑΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΧΙ ΓΚΡΙΚΛΙΣ
τα ΓΚΡΙΚΛΙΣ ειναι η καταστροφή της ελληνικής γλώσσας