Η δήλωση αφορά την νεαρή Ρωσίδα Μαρία Αμελί,που συνελήφθη από την αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε τελεί υπό δικαστικό έλεγχο.
Η περίπτωσή της κινητοποίησε τους Νορβηγούς που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες για να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα. Το θέμα μονοπωλεί το πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προκαλεί τριγμούς στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Εργατικό Κόμμα, κύρια πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να κάνει μια εξαίρεση για να μην κατηγορηθεί για αδυναμία από τη λαϊκιστική δεξιά.
Οι σύμμαχοί του της σοσιαλιστικής αριστεράς, αντίθετα, τάσσονται υπέρ της παραμονής της 25χρονης στη χώρα υπογραμμίζοντας τη διαρκή έλλειψη προσώπων με πολλά προσόντα σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 3,5%.
"Δεν πρέπει να ανταμείβουμε όσους επιλέγουν τη λαθρομετανάστευση και όσους ζουν παράνομα εδώ και καιρό στη χώρα", είπε ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του κοινοβουλίου.
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση δέχτηκε να μισανοίξει την πόρτα του εδάφους ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει το νόμο ώστε να επιτρέπει σε όσους έχει απορριφθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους, να διεκδικήσουν άδεια εργασίας στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Η ιστορία έχει ως εξής.
Η 25χρονη Μαρία Αμελί, όπως είναι το ψευδώνυμο που διάλεξε γράφοντας την εμπειρία της στο βιβλίο "Παράνομη Νορβηγίδα", ζούσε σε καθεστώς παράνομου μετανάστη στη Νορβηγία από το 2004 όταν απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση ασύλου της προερχόμενης από τη Βόρεια Οσετία οικογένειάς της.
"Συνελήφθη σήμερα το πρωί μόλις παρουσιάστηκε" στο αστυνομικό τμήμα, διευκρίνισε η νορβηγική αστυνομία. "Η σύλληψη έλαβε χώρα χωρίς να σημειωθεί επεισόδιο. Θα απελαθεί στη Ρωσία μόλις αυτό καταστεί δυνατό", πρόσθεσε.
Η Μαντίνα Σαλάμοβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ανακηρύχθηκε "Νορβηγίδα της χρονιάς" το Δεκέμβριο από το περιοδικό Ny Tid. Σύμφωνα με την επιτροπή του περιοδικού, η Μαντίνα "έδωσε ένα πρόσωπο σε αυτούς που δεν έχουν", αποδεχόμενη να θέσει την κατάστασή της σε κίνδυνο με την κυκλοφορία του βιβλίου της, στόχος του οποίου ήταν η ευαισθητοποίηση των αναγνωστών για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα όσων δεν έχουν χαρτιά.
Η Μαρία Αμελί έφθασε το 2002 στη Νορβηγία και θεωρείται υπόδειγμα πετυχημένης ένταξης -πήρε ένα μάστερ με ψευδή ταυτότητα-, καθώς ήταν αναγκασμένη να ζει σε καθεστώς παράνομου μετανάστη.
"Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είμαι Νορβηγίδα. Μιλώ νορβηγικά, σκέφτομαι νορβηγικά και ονειρεύομαι στα νορβηγικά", δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Η νεαρή συνελήφθη από την αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε τελεί υπό δικαστικό έλεγχο.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ.."Δεν πρέπει να ανταμείβουμε όσους επιλέγουν τη λαθρομετανάστευση και όσους ζουν παράνομα εδώ και καιρό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάποτε άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία αυτής της χώρας.. λέμε τώρα..
Κάποτε άνθρωποι κατεστρεψαν την ελληνική γλώσσα.... θα λένε αργότερα!!!!
ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ - ΓΡΑΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΧΙ ΓΚΡΙΚΛΙΣ
τα ΓΚΡΙΚΛΙΣ ειναι η καταστροφή της ελληνικής γλώσσας